Loading...

Amsterdam // Exhibition // Yoshiyasu Tamura

drieluik-Tamura-godin

Dat Amsterdam vol zit met openbare en geheime kunstgaleries wist ik natuurlijk allang, maar toch ben ik elke keer weer verbaasd als ik op een geweldige plek een kunstoase binnenstap. En die verbazing was er zeker ook bij de galerie van de Japanse Kaoru Yamamoto. Ik haar paleis aan de Keizersgracht huist ze een even prachtige galerie waar ze werk van diverse kunstenaars exposeert. Vanaf vrijdag 23 februari is het de beurt aan de Japanse ‘mangaka’ Yoshiyasu Tamura.

Yoshiyasu Tamura

tweeluik-Tamura-smoke

In zijn geboorteland Japan wordt hij al vereerd als een ware held, maar met deze omschrijving alleen doe ik de Japanner Yoshiyasu Tamura tekort. Naast bekend striptekenaar is hij inmiddels ook gewoon gevierd kunstenaar, illustrator en technisch genie ineen. Met exposities in Mexico-City, Basel, Taipei, Los Angeles, New York en Florence mag je hem ook gerust globetrotter noemen. En nog iets tofs, hij werkte in 2014 met niemand minder dan modeontwerper Alexander McQueen. En dan nu een tentoonstelling in Kyas Art Salon, een exclusieve privé salon in hartje Amsterdam. Ik mocht afgelopen week al een exclusief kijkje nemen en de kunstenaar zelf alles vragen over zijn Manga-meets-Italy kunstwerken.

De Japanner die inmiddels al een jaar of 5 in Italie woont is gefascineerd door de werken van de oude Italiaanse meesters als Botticelli en Da Vinci. En dan niet alleen de afbeeldingen, maar ook de handgemaakte met bladgoud bewerkte lijsten zijn een inspiratie voor de kunstenaar. Zijn schilderijen laten dan ook “Westerse Manga-vrouwen” zien op doeken met bladgoud en kleine verwijzingen naar de Westerse cultuur.

Tamura-tree-hair

Een andere onderliggende inspiratie is water. En dan vooral de impact en de verwoestende kracht van de Tsunami welke Japan in 2011 trof. Iets wat diepe indruk en verdriet achter liet bij Tamura. Veel van zijn werken maakte hij in de periode na de ramp en kon hij pas, naar eigen zeggen, 5 jaar later voltooien. Bijna elk schilderij heeft dan ook een verwijzing naar water.

Kyas Art Salon

Kyas Art Salon is een must-see, de salon is een ‘verborgen plek’ op de Keizersgracht in Amsterdam. De exclusieve kunstclub wordt gerund door de Japanse Kaoru Yamamoto, bekend als een van de eerste grafische computer kunstenaars uit Japan en voormalig VJ (Video Jockey). De salon richt zich op het tonen van werk veelbelovende hedendaagse kunstenaars. Kyas Art Salon is alleen op afspraak te bezoeken.

Je vindt de salon van Kaoru Yamamoto aan de Keizersgracht op de volgende locatie:

You might also like

Comments (2)

  • Arlette Ferber 10 maanden ago Reply

    Bbijzonder.

  • Sophie 10 maanden ago Reply

    Prachtig! Op de to-do, leuk!

Leave a Reply