Loading...

Amsterdam // Event // Daybreaker

Daybreaker-feest-Club-Abe

Of ik kaartjes wilde voor Daybreaker, een maandelijks feestje dat deze keer in Club Abe op het Rembrandtplein was. Ja wilde ik wel. Tot ik de omschrijving las: “an early morning dance movement”. En dat het early is, dat is zeker…

De wekker om 5.45 uur

Daybreaker is een idee over komen waaien uit, hoe kan het ook anders, New York. Het concept is simpel: in plaats van je met veel pijn en moeite voor dag en dauw naar de sportschool te slepen ga je nu naar de club om daar je dag dansend te beginnen. En zo rond een uur om 8.30 uur ga je weer weg. Fris en wakker gedanst op naar kantoor.

Dus zo geschiedde. De wekker werd om 5.45 uur (!!) gezet en Rik en ik meeten elkaar voor de deur van Club Abe. Normaal gesproken een plek waar ik rond een uur of 01.00 uur aan kom waaien sta ik nu een tikkie verdwaasd door het vroege tijdstip tussen de vuilnismannen op het Rembrandtplein in mijn glitterlegging, want ja, er was ook nog zelfs een thema: “GLITTERS & GLETSJERS”. Juist…

Knuffel bij Daybreaker

Bij de entree worden we om 7.00 uur ( ons leek 6.30 uur zo vroeg) opgewacht door een enthousiaste host in wit glitterpak mét knipperende kertboomlampjes. Ok, ok, tot zover wordt het thema doorgevoerd. We horen nog geen muziek, zal er wel iemand zijn?? De host, Michal zo blijkt als hijzich voorstelt, vraagt of het onze eerste keer is. Ja. “Ok, nou welkom! Wees voorbereidt, iedereen is lief voor elkaar, er gaat geknuffeld worden!”. Even overweeg ik een klein sprintje terug naar huis te nemen, maar wie A zegt… Dus we “huggen” Michal en gaan naar binnen.

Bij binnenkomst blijkt de vraag of er dan wel mensen zullen zijn totaal misplaatst. Sterker nog, de hele dansvloer staat vol met springende, dansende, klappende mensen in de meest glitterende outfits. Ik kijk nog een keer op mijn horloge: 7.12 uur.

Daybreaker-feest-sfeer-clubAbe

Gezonde bar

Eerst maar koffie. En dat is er dan ook. Geen alcohol, maar wel een bar vol met flesjes water, gezonde sapjes, koffie en chai lattes. Dit allemaal bij de prijs inbegrepen overigens. Licht geïntimideerd schuiven we een hoekje in om vervolgens eerst een minuut of 10 nodig te hebben om te acclimatiseren, maar dansende mensen werken aanstekelijk en na 10 minuten staan ook wij te dansen op krakers van Ace of Base en andere dansbare klassiekers.

Het publiek heeft er werk van gemaakt, iedereen is even glitterend gekleed en danst alsof het laatste uur geslagen heeft.

Om 8.00 uur bereikt het feest een ware apotheose: het is tijd voor het confettiekanon! Met een flinke klap en keihard gejuich wordt de dansvloer gevuld met witte confetti en het publiek gaat nog harder springen. Ondertussen vraag ik me af waarom ik uberhaupt nog ‘s nachts uit ga…

via GIPHY

Michal schuift weer even aan en vraagt hoe we het vinden. “Oprecht leuk!!” is het welgemeende antwoord! Michal legt uit dat eigelijk iedereen vrijwillig mee werkt aan deze clubochtenden en daarna ook gewoon naar kantoor gaat. Hij heeft bijvoorbeeld een goede baan bij Deloitte, maar was bij de eerste editie zó enthousiast dat hij graag zijn ochtend opoffert. “Uitgaan in Nederland is saai geworden, mensen zijn verveeld. Dit is totaal iets anders en nieuws. En de eerste keer had ik zo een stoot energie van een ochtend dansen dat ik zonder pauzes de hele dag tot 23.00 uur heb doorgewerkt!”.

De ochtend wordt gesponsord door grote bedrijven als Rude Health die verantwoordelijk zijn voor wat snacks en drinks en het idee is dat in de toekomst op deze manier de ochtenden volledig worden gesponsord en daardoor goedkoper of zelfs gratis worden. “Net als in New York”.

En als zo tegen 8.20 uur de muziek stopt en er voor de cool down een sing-a-song writer uit de Big Apple een prachtig nummer zingt druipen de meeste mensen langzaam af. “Want ik moet werken!” roept een meisje plots. In de garderobe wurmen mannen zich uit gekleurde Mexicaanse gewaden en in hun pak. Stropdas om, laptoptas uit de garderobe mee en gaan.

Wij staan rond 8.30 uur ietwat verward buiten. Het begint net te schemeren, wij stappen op de fiets naar kantoor.

Productief?

En zijn we productiever zoals Michal voorspelde? Ja! We komen op kantoor en beginnen allebei afzonderlijk van elkaar meteen hard te werken, wakker worden is ten slotte niet meer nodig. Lekker wel! Ga ik dit vaker doen? Ik denk het wel! Ik zie mezelf niet elke week in een club ontbijten, maar het is een verrassend fijne start van je dag en die grote glimlach, die verdwijnt sowieso de rest van de dag niet meer.

Daybreaker organiseert maandelijks feestjes in Amsterdam op diverse locaties. Daarnaast is de Daybreaker movement te vinden in maar liefst 22 andere landen. Voor de echte die-hards kun je voorafgaand aan de club-ochtend tussen 5.30 en 6.30 uur een yogales volgen. Het feest begint stipt om 6.30 en duurt tot 8.30 uur.

Kaarten kosten €21,- voor het feest, maar daar heb je dan ook meteen een ontbijtje voor.

Het volgende event en meer informatie vind je op de website van Daybreaker.

Alle foto’s en de Gif door Rik Groenland

You might also like

Comments (2)

  • Michal 11 maanden ago Reply

    Gaaf dat jullie het zo leuk vonden! Hope to C U next time!

  • dim 11 maanden ago Reply

    Het enige dat ons niet zou laten gaan is de ‘gewoonte’, dus waarom niet?

Leave a Reply